2005-03-20

Demokratisk vårdagjämning

På vägen hem från Jönköping körde vi den vackra vägen från Gränna upp mot Ödeshög. Vi passade på att besöka klosterruinen i Alvastra eftersom ingen av oss sett den förut. Det är lite lustigt att en plats som varit så viktig i kristendomens utbredning från folken längre ner i Europa till vårt nordliga vikingaland idag ligger gömd bakom gödselstacken bredvid en ladugård. Det hade de nog inte tänkt sig, munkarna som en gång kom söderifrån för att bygga upp klostret.

Solen strålade där vi gick bland ruinerna och vi kom att prata om det här med vårdagjämningen. På gårdagens fest träffade vi Vera från Frankfurt och hon var förvånad över att det var lika ljust i Sverige som i Tyskland. Jag svarade att det ju är lika ljust överallt just nu eftersom dag och natt är exakt 12 timmar över hela jorden.

M vet såklart också att vårdagjämningen är den dag när vi går in i det ljusare halvåret och när längden på dag och natt är lika, men det var en annan sak hon inte tänkt på förut. Solen går ju också upp och ned precis samtidigt i alla orter som ligger på samma longitud, oavsett om de ligger i norr eller söder. Dagen börjar och slutar samtidigt från Narvik till Kapstaden, från Grönland till Eldslandet. Det tyckte hon var fascinerande och djupt demokratiskt!

Det är en bit kvar tills vi människor har samma fördomsfria och jämlika fördelning som ljuset har idag. Men å andra sidan håller solen visst på att väga över till vår fördel här i norr, så då blir väl allt vid det vanliga igen.