2005-03-12

Bensin i kvadrat

Ibland kan det vara tankeväckande att göra en dimensionsanalys. Jag vet, det låter som nånting hämtat från rymdskeppet Enterprise, men i det här fallet handlar det om de dimensioner vi använder för att mäta, väga och jämföra saker i den här världen. Vi tar våra sekunder, meter och kilogram för givet, men så plötsligt kan man upptäcka oväntade samband som legat fördolda i dessa dimensioner.

En bil drar ju ungefär en liter bensin per mil. Plötsligt en dag, eller rättare sagt en sömnlös natt, insåg jag att det går att förkorta den här förbrukningen. En liter är ju ett rymdmått och en mil är en längd. Om man tar en liter per mil blir det alltså en yta.

Efter lite huvudräkning fick jag fram att en normal bensinförbrukning motsvarar en tiondels kvadratmillimeter. (En liter är en miljon kubikmillimeter och en mil är tio miljoner millimeter.) Men vad betyder det egentligen rent konkret? Här kommer vi in på själva analysen av tillvarons dimensioner, visst är det spännande!

Om man drar ut en liter bensin till en tråd som är precis en mil lång så får tråden en tvärsnittsyta på en tiondels kvadratmillimeter. Tänk er att alla bilar lämnar efter sig en sådan smal liten tråd när de kör omkring på våra vägar. Då skulle man kunna tvinna samman trådarna från alla bilar som kör på samma väg till en tjockare tråd, eller rentav till ett litet rep, som på ett lite annorlunda sätt illustrerar den totala mängden bensin som eldas upp i våra motorer längs den sträckan.

Essingeleden i Stockholm trafikeras av drygt 150.000 bilar per dygn. Om man tvinnar samman de små bensintrådarna från alla dessa bilar får man ett 14 cm tjockt rep med bensin. Varje dag.

Som sagt, det kan vara fascinerande att fundera över dimensioner. Det kanske inte är konstigt att Spock och de andra på Enterprise valde att gå över till deuterium som drivmedel.