2005-01-28

Kartor för ökad demokrati

Chadie hade ett inlägg om hur vi kan använda våra bloggar för att berätta om saker vi lärt oss och vill sprida vidare till andra. Jag såg också ett inlägg om en bra karta på webben hos Stationsvakt härom dagen. Dessa två inlägg inspirerade mig att lämna följande bidrag till folkbildningen.

Jag tycker att det är häftigt att det finns så mycket kartor tillgängliga på Internet idag. Inte minst tycker jag att det är en viktig del av demokratin. Om vi inte bara vill ha proffspolitiker utan också engagerade gräsrötter så är det viktigt att vi medborgare enkelt kan hitta information och att denna information är någorlunda lätt att förstå. Och kartor är ett utmärkt sätt att få en bra överblick av läget!

Idag har de flesta kommuner en server med kartor tillgängliga för allmänheten som en del av sin kommunportal. Här är några tips på sådana kartportaler i våra tre största städer. Bor du i någon annan kommun finns det troligen en liknande service där, men jag tänkte begränsa mig något och inte posta en lista med 290 exempel...

Stockholm
Kartago är en webbsida med kartor där man till exempel kan se vilka projekt som planeras där man bor.
  • Zooma in (välj vänstra verktyget och dra en fyrkant).
  • Ändra sedan i Tema-listan från "Stockholmskartan" till "Alla pågående planer".
De blå och lila områdena är de som har någon plan. Klicka på området så länkas du till en sida med information. Där står också namnet på den ansvariga på kommunen, så att man vet vart man ska vända sig för att ge sina synpunkter.

Göteborg
Discovery innehåller kartor indelade i kategorier. Vissa kartor är till för kommunens entreprenörer och kräver lösenord, men de flesta är öppna för alla. Gå till exempel till Idrottsförvaltningen för en karta över ridanläggningar.

Flest och bäst kartor har Trafikkontoret. Här kan man få veta var det är störst risk för trafikolyckor, när nästa spårvagn kommer till en viss hållplats eller hur trafiken ser ut just nu på Älvsborgsbron.

Malmö
Malmökartan kan bland annat användas till att zooma på valfri stadsdel och se ett flygfoto över området.
Kartan har också en utmärkt sökfunktion som gör det enkelt att hitta olika kommunala anläggningar på kartan, till exempel vårdinrättningar eller turistmål.